Keer het Tij

Westelijke Mijnstreek

Platform Keer het Tij is een landelijk samenwerkingsverband van inmiddels meer dan 525 maatschappelijke en politieke organisaties die zich richten tegen het harde rechtse klimaat in Nederland, dat het kabinet Balkenende II stevig blijft aanwakkeren.

Sinds de oprichting in juni 2002 bundelt en versterkt Keer het Tij het groeiende verzet in onze samenleving en volgt de ontwikkelingen met argusogen. Als het nodig is, trekt het platform aan de bel en brengt tienduizenden mensen op de been. Met acties en debatten wil Keer het Tij aantonen dat progressieve maatschappelijke en politieke veranderingen niet alleen noodzakelijk, maar ook mogelijk zijn. Op Prinsjesdag 2002 protesteerden 2.000 mensen bij de hofvijver tegen het kabinetsbeleid. Twee jaar later op 2 oktober 2004 bracht Keer het Tij 50.000 mensen bijeen op de Dam.

In 25 plaatsen in het land zijn lokale Keer het Tij actieplatforms opgericht.
Zo ook in de westelijke Mijnstreek.

Op maandagavond 30 augustus 2004 is er een initiatief geboren om in de Westelijke Mijnstreek een samenwerkingsverband "Keer het Tij" op te richten. Aanwezig waren mensen van GroenLinks, SP, PvdA, Internationale Socialisten, Ouderenbonden, Multicultureel Platform, Raad van Kerken, vakbeweging en het Sociaal Overleg.

Besloten werd om op woensdagavond 8 september 2004 tussen 19u00 en 20u30 een tweede bijeenkomst te organiseren waar we officieel "Keer het Tij" Westelijke Mijnstreek wilden oprichten. Eerste doel was om zoveel mogelijk mensen te informeren over de gevolgen van het keiharde bezuinigingsbeleid van Balkenende II en hen op te roepen om op zaterdag 2 oktober 2004 vanuit de regio gezamenlijk naar de grote nationale demonstratie en manifestatie in Amsterdam te gaan.

Internationaal is Keer het Tij actief in de Andersglobaliseringsbeweging, onder andere door massale deelname aan het Europees Sociaal Forum in Parijs (2003) en Londen (2004). In Nederland stond het platform aan de wieg van het eerste Nederlands Sociaal Forum.

Versterk het verzet:
Lees hier de oproep van Keer het Tij en meld je aan.

Hoe is Keer het Tij Tij ontstaan en wat is er tot nu toe gebeurd?
Lees hier over oorsprong, ontwikkeling en activiteiten.